wino zrodzone z pasji

partner center to 26 lat pasji i doświadczenia

o nas

 

Etykiety wina to nie tylko wizytówka ale przede wszystkim identyfikator, który niczym drogowskaz ma nas przeprowadzić przez kręte winiarskie ścieżki na półkach sklepowych. Poniżej zamieszczamy kilka wskazówek, jak odczytać enigmatyczne skróty umieszczane przez producentów. Niewątpliwie przydatna ciekawostka, dzięki której jesteśmy wstanie uniknąć nietrafionych zakupów lub jeszcze lepiej wyłuskać prawdziwą winną perłę w okazyjnej cenie.

Główne elementy etykiety

1. Nazwa wina – może to być zarówno nazwą własną lub domu winiarskiego, apelacji lub też szczepu, z którego wino jest wykreowane

2. Nazwa producenta

3. Zastrzeżone miejsce pochodzenia wina – apelacja, skróty informujące o poziomie kontrolowanej jakości w danym regionie
A. wina apelacyjne (wina spełniające wszystkie normy określone szczegółowo w prawie winiarskim danego kraju i regionu, a dotyczą uprawy winorośli, bardzo ściśle określonego miejsca upraw, konkretnych odmian, z których można robić wino, wydajności z hektara, nasadzeń i sposobu winifikacji).

  • AOC - Appellation d'origine Contrze – wina francuskie
  • DOC(G)- Denominazione di Origine Controllata (e Garantita) – wina włoskie
  • QmP - Qualitatswein mit Pradikatt – wina niemieckie
  • DO(Ca): Denominación de Origen (Calificada) – wina hiszpańskie

etykiety winiarskiekliknijpowiekszDodatkowa litera w skrócie podwyższa rangę apelacji.

B. wina regionalne (wina, które pochodzą z konkretnego regionu, ale które nie mogą posiąść apelacji. Najczęściej powodem braku apelacji wina jest używanie szczepów niesklasyfikowanych w apelacji)

1. VdP Vin de Pays – wina francuskie  2. IGP Indication Geographique Protegee lub IGT - Indication Geografica Tipica - wina włoskie 3. Landwein lub QbA - Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete - wina niemieckie 4. Vino de la Tierra - wina hiszpańskie

C. wina stołowe (wina najniższej jakości, z reguły proste, o nierozbudowanym smaku, przy produkcji których nie ma znaczenia, z jakiego powstały szczepu i z jakiego regionu pochodzą grona)

1. Vin de Table - wina francuskie  2. Vino da Tavola - wina włoskie  3. Tafelwein - wina niemieckie  4. Vino de Mesa - wina hiszpańskie

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca