wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Białe szczepy w Nowym Świecie – Sauvignon Blanc, Sémillon, Chenin Blanc

Zachwyceni efektami białych win powstałych z kompozycji obu szczepów, winemakerzy z Nowego Świata próbują zaadoptować je na drugiej półkuli. Niemałe sukcesy na tym polu przejawiają producenci chilijscy – zwłaszcza w Dolinie Cachapoal, gdzie tereny o chłodnym i wilgotnym klimacie, wulkaniczne gleby niezwykle sprzyjają tej odmianie. Powstają tu białe wina ze 100% udziałem odmiany Sauvignon Blanc, zbierane ręcznie wcześnie rano, aby wykorzystać maksimum owocowości i soczystości tych gron.

W sztuce harmonijnego łączenia Sauvignon Blanc i Sémillon oraz innych szczepów białych niekwestionowanymi mistrzami są producenci australijscy. Ich eksperymenty utwierdzają w przekonaniu, że sprowadzenie tych szczepów było jedną z najtrafniejszych decyzji i inwestycji twórców innowacyjnego winiarstwa Nowego Kontynentu.

Obie odmiany mają swój niewielki udział w Kalifornii – Napa Valley, Sonoma, Mendocino, Santa Barbara i Lake Counties. Ze względu na ciepły klimat i niewiele opadów (konieczność stałego nawadniania) uprawianie tych winorośli jest ograniczone – Sauvignon Blanc uprawiane w zbyt ciepłym klimacie daje wina ciężkie i „niezdarne”.

Wśród fascynacji Nowego Kontynentu francuskimi odmianami ważne miejsce zajmuje Południowa Afryka z najczęściej uprawianą tam białą odmianą: Chenin Blanc (zw. w tym regionie winiarskim Steen), której macierzystym regionem jest francuska Dolina Loary. Obecnie stanowi ona dosyć znaczący udział w całościowej produkcji RPA, bo ok. 30% upraw winorośli w tym kraju. Wina powstałe z Chenin Blanc mają lekko wytrawny, kwaskowy smak, aromat brzoskwini, owoców lychee, melona, czasem miodu. Pozostawiają na podniebieniu wrażenie lepkości. Lekkie i piaszczyste iły stanowiące podłoże dla gron Steen wpływają na długie dojrzewanie winogron, co w przypadku chłodnego klimatu (wpływ antarktycznego Prądu Benguelskiego) odgrywa niebagatelną rolę w procesie dojrzewania winorośli.

Eksperymenty kupażowania i adaptacji szczepów białych w krajach Nowego Świata nie są zjawiskiem sporadycznym. Można by więc sądzić, iż stanie się to tendencją winiarstwa drugiej półkuli. Biorąc pod uwagę dotychczasowe wyniki podjętych działań, zjawisko to będzie wytyczać nowe ścieżki w rozwoju winiarstwa i pozytywnie wpływać na jakość oraz ilość wytwarzanych tam win.

 

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca