wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Adaptacja Merlota w winnicach Nowego Świata

Coraz częściej Merlot jest z powodzeniem przenoszony do innych regionów winiarskich świata. Na przykład w odległym Chile produkowany jest doskonały Merlot Select Reserve i Merlot Reserve. Odmiana ta od połowy XIX wieku na dobre zaadoptowała się w regionie Rapel – położonym na południu. Należące do niego doliny Cachapoal i Colchagua zapewniają tej odmianie idealne podłoże: gleby ilaste z niewielkim dodatkiem gleb osadowych, wapieni. Merlot w Chile równie dobrze rozwija się w Maule, gdzie dominują wulkaniczne gleby, a częste opady zapewniają dobre nawodnienie tamtych terenów.

Zbawienne tu również stały się duże różnice temperatury miedzy dniem i nocą. Wpływa to na wyrazistość ekstraktu owocowego w winogronach. Dlatego przy degustacji wspomnianych win nierzadko zwraca się uwagę na silną, nawet nieco nużącą, nutę owocową. Wśród dominujących aromatów wymienia się śliwkę, wiśnię, jagody oraz przyprawy.

W Australii z nieocenionych właściwości uprawianego szczepu Merlot słynie McLaren Vale i Langhorne Creek z czerwono-brunatnymi glebami zbawiennie nawadnianymi przez rzekę Murray. W winnicach tych regionów powstają klasyczne bordoskie mieszanki Merlot i Cabernet Sauvignon, chociaż wina z 100% udziałem Merlot przynoszą wiele intrygujących wrażeń podczas degustacji.

Ciekawe rezultaty adaptacji szczepu Merlot uzyskuje się również w Stanach Zjednoczonych (upraszczając: w Kalifornii – na ten stan przypada 95% produkcji wina), gdzie obok Cabernet Sauvignon winorośl ta jest najpopularniejszą odmianą „w kraju miodem i mlekiem płynącym”. Do produkcji szlachetniejszych win właściciele winiarni poszukują chłodniejszych regionów, by ciepły i gorący klimat słonecznej Kalifornii nie powodował zbyt szybkiego dojrzewania winogron, zanim owoce zdołają rozwinąć pełnię smaku i aromatu. Ich poszukiwania znajdują kres blisko oceanu, gdyż zbawienny dla winorośli klimat zależy od odległości do wybrzeża Oceanu Spokojnego i wysokości nad poziomem morza. Powstające tu wina ze 100% udziałem szczepu Merlot cechuje charakterystyczny aromat śliwki, jagód, wiśni, ale także czekolady i kakao.

 

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca