wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Merlot w Bordeaux

W Bordeaux większość plantacji Merlot rozciąga się na prawym brzegu Żyrondy, czyli od Saint Emilion przez Pomerol po Bergerac, dalej Pecharmant, Cotes-de-Durac aż do Buzet i Cahors. Najsłynniejszym podokręgiem jest 750 hektarowy Pomerol. W najznakomitszych crus Merlot zajmuje 70-80% upraw. Podłoże do rozwoju gron stanowią tu gleby żwirowe i ilaste. Powstające tu wina maja głęboką suknię, małą kwasowość i niewielki posmak taniny. Wyczuwalna jest dojrzała śliwka, czekolada. Tu przecież powstaje najdroższe wino Bordeaux – Chateau Petrus, produkowane niemal wyłącznie z Merlot rosnącego na glebach ilastych na niewielkim wzniesieniu o żelazistym podglebiu. Petrus jest niezwykle skoncentrowane, gęste o mocnym smaku – gdy jest młode i bogate – gdy osiągnie pełnię dojrzałości .

Nieocenione wina z Merlot powstają także w St. Emilion, gdzie żwirowo-wapienna gleba, duża wilgotność, równinne tereny, ostry klimat nadają winom mocny wytrawny solidny smak. Tu powstają Chateau Cheval Blanc (kompozycja Cabernet Franc, Merlot i Malbec), Chateau Ausone, Chateau Figeac (kompozycja Merlot i Cabernet Sauvignon) – wina wyważone, gęste, nadające się do picia po 5-10 latach.

 

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca