wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Szczególna pasja, jaką jest kolekcjonowanie wina wymaga pewnej inwestycji, czasu i - co ważne - wiedzy. Jest kilka podstawowych zasad budowania piwniczek z winem, których nie można lekceważyć. Ich bagatelizowanie na pewno nie będzie winu służyć, a nawet może doprowadzić do "śmierci" wina. Kwestia warunków panujących w piwniczce doskonale przekłada się na sens motta porównującego wino do "istoty żywej".

Jakie warunki powinny panować w piwniczce winiarskiej

Idealna piwniczka z winem powinna znajdować się pod ziemią. Najlepiej, aby była skonstruowana z kamienia bądź cegieł; te materiały bowiem posiadają świetne właściwości izolacyjne, zapewniając odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza. Idealną wartością temperatury jest 11 stopni C, choć oczywiście dopuszczalne są (ale bardzo powolne) wahania - w granicach 9-16oC. Stopień wilgotności utrzymujący właściwą wilgotność korka powinien wynosić średnio 70-75%. Zbyt niska wilgotność może spowodować wysychanie korka, doprowadzając do parowania wina i w konsekwencji do zmniejszenia pojemności trunku w butelce i - co bardziej niebezpieczne dla wina - jego utlenienie. Z kolei zbyt wysoka wilgotność to zagrożenie powstaniem pleśni (pleśń pojawia się powyżej 95% wilgotności). Powoduje ona ponadto zniekształcenie etykiet na butelkach, czy nawet ich odklejenie, a w konsekwencji trudną dla nas identyfikację poszczególnych butelek z winem.

Nieocenione jest ponadto natężenie światła panujące w piwniczce. W pomieszczeniu z winem powinno być ciemno (ewentualnie, jeśli nie jest to możliwe, co najwyżej może panować półmrok). Bez wątpienia należy wystrzegać! się silnego światła, a zwłaszcza światła neonowego, emitującego promienie ultrafioletowe, które w bardzo krótkim czasie zabijają wino.

Niezwykle istotnym, a przy tym bardzo interesującym wymogiem i jest zapewnienie winu "ciszy". Nawet takie hałasy jak włączające się sprzęty gospodarstwa domowego typu: lodówki, zmywarki, pralki, a także nasilony ruch uliczny wywołujący drgania ziemi, powodują zakłócenia w dojrzewaniu i starzeniu wina. Dlatego miejsce, które przeznaczamy na budowanie piwniczki powinno być miejscem spokojnym, zacisznym, odosobnionym. Pod tym kątem należy także rozplanować umieszczanie win w piwnicy. Należy poszczególne butelki ułożyć tak, aby uniknąć przekładania z miejsca na miejsce, oraz by niepotrzebnie nie naruszać tych, które z góry wiadomo, iż wymagają wielu lat do osiągnięcia pełni dojrzałości. W tym celu właśnie, wina do długiego przechowywania należy umieścić w miejscu najbardziej odległym. W takich logicznych grupach warto ponadto umieścić wina według rodzaju (czerwone, białe, różowe, musujące), regionu, z jakiego pochodzi, producenta, posiadanych ilości, wartości, daty zakupu itp. Ich właściwą identyfikację zapewnią ponadto przywieszki na wina z wymienionymi kategoriami, umieszczane przy poszczególnych grupach.

Naturalne piwnice winiarskie

Te wszystkie cechy idealnej piwniczki łączą w sobie piwnice naturalne, zwane też piwnicami "biernymi". W przypadku piwnic naturalnych nie musimy podejmować żadnych zabiegów poprawiających panujące tam warunki. Piwnice takie skupiają w "naturalny" sposób wszystkie te wymogi, o których pisaliśmy - odpowiedni surowiec izolacyjny, temperatura, wilgotność, ciemność i cisza. Oczywiste jest jednak to, iż niewiele osób może sobie pozwolić na posiadanie takiej piwnicy. W takich piwnicach dojrzewają wina, których właścicielami są osoby zajmujące się zawodowo gromadzeniem win bądź po prostu ich producenci.

Ci, którzy kolekcjonowanie traktują jako pasję - przy odrobinie wysiłku i pracy - wymienione wyżej warunki mogą stworzyć w specjalnie wybudowanej piwniczce, a nawet w niedużym mieszkaniu. Kwestie dostosowania mieszkania do pełnienia funkcji murowanej piwnicy, podejmować będziemy w następnej części. Tak naprawdę nawet mało uczęszczane miejsce, znajdujące się w każdym przecież mieszkaniu, może okazać się doskonałym miejscem, gdzie dojrzewać będą nasze dzieła sztuki.

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca