wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Gdy doprowadziliśmy wino do odpowiedniej temperatury możemy przystąpić do otwierania butelki. Szczególnie polecany jest 3-częściowy korkociąg (zwany profesjonalnym lub kelnerskim) składający się z: nożyka do obcinania kapturka, śrubowego ostrza i otwieracza pełniącego role dźwigienki. Po pierwsze należy obciąć nożykiem folię okalającą butelkę na korku ok. 10-12 mm poniżej końca szyjki butelki, następnie wprowadzić śrubowe ostrze w środek korka, i przy pomocy otwieracza wyciągnąć korek. Jeśli jesteśmy w restauracji to już w tym momencie - przy otwieraniu butelki z winem poznamy profesjonalnego kelnera. Kelner, który potrafi zaprezentować wino po pierwsze pokaże gościom etykietę wina i prawidłowo wypowie jego nazwę. Po drugie otworzy wino w naszej obecności, nie wykręcając się na bok. Tuż po wyjęciu korka naleje niewielką ilość wina do kieliszka gospodarza gości, aby ten sprawdził czy wino nie jest zepsute oraz czy w kieliszku nie ma pozostałości po korku, które można usunąć np. przy pomocy łyżeczki (są co prawda profesjonalne narzędzia do usuwania korka składające się z 3 sztywnych drucików o długości min. 25 cm i haczyków, ale w znikomej liczbie restauracji są one dostępne). Dopiero po akceptacji, kelner może nalać wino pozostałym gościom.

W przypadku szampanów w domowych czy restauracyjnych warunkach powinno się raczej unikać spektakularnego otwierania butelki. Należy pamiętać, że nagle uwolnione ciśnienie w butelce może nas zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie. Po pierwsze należy usunąć drut okalający korek, a następnie trzymając butelkę pod katem 45 stopni obracać butelką (nie korkiem) przytrzymując korek. W sytuacji, gdy jesteśmy zmuszeni nagle otworzyć butelkę z szampanem należy ją uprzednio gwałtownie ochłodzić (20-30 minut w naczyniu z lodem) i dopiero wówczas wyjąć korek.

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca