wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Zanim jednak otworzymy butelkę należy zastanowić się w jakiej kolejności będziemy serwować wina. Złotą zasadą jest podawanie wina gorszego na początek posiłku, a jako kolejne lepsze i najlepsze. W przypadku win białych i czerwonych o porównywalnej jakości, podajemy najpierw wino białe, stanowiące rodzaj aperitif, a następnie wino czerwone jako „danie główne”.

Ważną kwestią wpływającą na moment otworzenia butelki z winem jest decyzja o dekantacji wina. Dekantacja to przelewanie wina z butelki do innego pojemnika (przeważnie karafki) w celu napowietrzenia wina lub oddzielenia osadu winnego (w winie czerwonym). Generalnie obowiązuje zasada, że dekantować należy: dekantować należy: 1) młode i garbnikowe wina, 2) wina starsze (8-10 letnie) o dużej ilości osadu. W pierwszym przypadku chodzi o złagodzenie zawartości garbnika oraz uwolnienie aromatów w zamkniętym winie poprzez dostanie się do trunku tlenu. Niewątpliwie dekantacji należy poddać wina typu barbaresco i barolo – wyraziste, pełne i bardzo wytrawne piemonckie wina, które bez kilkugodzinnej nawet dekantacji sprawiały by podczas degustacji wyłącznie wrażenie ostrości i garbnikowości. Ich napowietrzenie uwalnia bogactwo aromatów dojrzałych truskawek, fiołków, róży. Na dekantacji zyskają także na pewno bogate czerwone wina Bordeaux, z Doliny Rodanu, Chianti Classico Riserva oraz białe burgundy oraz alzackie Rieslingi i Gewürztraminer. młode i garbnikowe wina.

W drugim przypadku, gdy mowa była o osadzie w starych winach dekantacja ma na celu oddzielenie nieestetycznego i gorzkawego osadu od wina. Wystarczy odstawić zamkniętą butelkę z winem w pozycji pionowej na minimum 24 godziny, aby cały osad znalazł się na dnie. Dekantacja polega tu na powolnym przelewaniu wina bez gwałtownych ruchów, aby nie naruszyć zebranego osadu, podświetlając wino świecą lub żarówką dającą najjaśniejsze światło. W tym przypadku należy pamiętać, aby starszych win nie poddawać zbyt długiemu napowietrzaniu ze względu na ulotność jego aromatu. Aby temu zapobiec należy używać karafek z korkiem.

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca