wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Niezmiernie istotną kwestią w podawaniu i degustacji wina jest kieliszek, w jakim pijemy wino. Do win białych i czerwonych używa się kieliszka owalnego, do szampana i win musujących – kieliszków typu flet o wydłużonym kształcie pozwalającym na unoszenie się bąbelków. Wina białe można podawać w mniejszych kieliszkach niż wino czerwone – odpowiednio minimum 200-250 ml i 300-480 ml. Być może zaskakująco duża dla niektórych pojemność kieliszków do wina jest uzasadniona – i nie chodzi tu o estetykę.

Powód jest bardzo praktyczny: wina należy wlać tyle, aby można było je przechylić, kilkakrotnie zamieszać w celu wydobycia aromatu i obserwować grę światła na jego sukni. W kieliszkach o mniejszych pojemnościach, przy zachowaniu tych zasad, nalewane ilości wina byłyby śmiesznie małe i utrudniałyby ocenę wina. Z tego również powodu wina czerwonego nalewamy 1/3 – max 1/2 objętości kieliszka, wina białego max 1/2. W przypadku młodego wina czerwonego jest to również związane z procesem dekantacji, o której była mowa wcześniej. Jedynie w sytuacji, gdy pijemy szampana możemy napełnić kieliszek do 3/4 objętości.

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca