wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Korzenne wina z Alzacji

Gewürztraminer daje świetne jakościowo, białe, wytrawne wina o silnym korzennym zapachu. Dzięki temu aromatowi odmiana ta w nazwie ma człon „gewürz”, czyli korzeń, przyprawa. Wina powstałe z tego szczepu mają głęboki kolor ciemnego złota. Odznaczają się niską kwasowością, dużą zawartością alkoholu (często powyżej 13%) i sporą dawką cukru. Obok przyjemnej mocnej wytrawności w winach tych czuje się silną nutę owocową. Szczególnie mocno rysują się aromaty róży, grejpfruta, melona, pigwy i słodkich owoców lychee.

Głównym regionem, gdzie uprawia się Gewürztraminer jest Alzacja. Stanowi ona 19% upraw tego szczepu. Uważa się, iż idealne warunki do rozwoju tej odmiany stwarzają zwrócone ku wschodowi stoki, które tworzą charakterystyczne zamknięte dolinki z dużym nasłonecznieniem regionu. Geografia tego terenu wykorzystuje maksimum powierzchni z naturalnym słonecznym światłem. Tamtejsze winnice ciągną się pasmem o długości ponad 120 km i szerokości 3-4 km wzdłuż rzeki Ill. W zachodniej części winnic znajdują się partie Wogezów rozciągające się na wysokości 200 – 380 m n. p. m. Wierzchołki tego łańcucha i gęste sosnowe lasy chronią winnice z Gewürztraminer przed wilgotnymi zachodnimi wiatrami, obniżając jednocześnie przeciętną temperaturę o 1°.

Na rozwój winorośli ma tu ponadto wpływ bogactwo gleb – piaskowych, wapiennych, marglowych. Dla Gewürztraminer idealny okazuje się wapień, który przy niewielkich opadach i wspomnianym dużym nasłonecznieniu pozwala gronom długo dojrzewać aż do późnych jesiennych zbiorów. Tym wszystkim właściwościom terenu, gleby, warunkom klimatycznym zawdzięcza się egzotykę i intensywność bukietu, a jednocześnie pewną czystość i wyrafinowanie smaku.

Warto zaznaczyć, że w winach produkowanych ze 100%-oym udziałem szczepu Gewürztraminer, rzadko wyczuwa się posmak dębowy. Jest to celowe działanie producentów win z Alzacji, którzy powszechnie stosowane beczki z dębu traktują bardziej jako sposób na stabilizację wina niż w celu wydobycia aromatu dębu. Jest to niewątpliwie związane z kontynuacją kilkusetletniej tradycji winiarskiej słynnych alzackich rodzin takich jak: Dopff (od XVI wieku), Weinbach, Zind-Humbrecht.

 

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca