wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Adaptacja Chardonnay w regionach Nowego Świata

Uniwersalność gron Chardonnay wynika – jak wspomniano – z dobrych właściwości adaptacyjnych tej odmiany i niewielkich wymagań glebowych i klimatycznych. Z tego względu obecność Chardonnay - w przypadku winiarstwa Chile, USA, Australii – to jeden z głównych powodów sukcesu win tych części Nowego Świata. Winogrona Chardonnay obecne są jako udział 100% lub jako składnik odmianowego kupażu (por. australijskie Sèmillon Chardonnay). W obu przypadkach dają ciekawe rezultaty, biorąc dodatkowo pod uwagę sposób produkcji, fermentacji i dojrzewania win.

Wyjątkowe bogactwo Chardonnay obserwuje się w Chile, które poprzez szczególny rodzaj odosobnienia terytorialnego staje się skarbnicą warunków geograficznych do rozwoju tej winorośli. Andy rozciągające się na wschodzie, wody oceanu na zachodzie, pustynia Alacama na północy i powierzchnie nieurodzajne na południu – to położenie geograficzne, które stwarza cudowne odosobnienie dla winnic i możliwość uniknięcia niebezpieczeństw takich jak np. rozwój filoksery. Z jednej strony duże nasłonecznienie w ciągu dnia, a z drugiej – ochładzanie terenu przez ocean i zimne masy powietrza pochodzące z Andów. Powoduje to różnice temperatur, które zbawiennie wpływają na wyrazistość i obfitość esencji owocowych w chilijskich Chardonnay. Najlepsze pod tym względem regiony Chile to Cachapoal, Cauquenes oraz Itata i Bio-Bio, które z wulkanicznymi glebami, chłodnym powietrzem oceanicznym, częstymi mgłami dają coraz bogatsze wina wytwarzane w 100% z Chardonnay.

Winogrona Chardonnay swe powtórne narodziny przeżywają w USA (Kalifornia) i Australii. Schyłek lat 80. i lata 90. to początek fascynacji tym szczepem. Fascynacja ta przejawiała się nawet w nazewnictwie nawiązującym bezpośrednio do ojczystego regionu Chardonnay – wina powstałe wówczas w Kalifornii zaczęto nazywać Chablis, Burgundy. Dopiero zdecydowane protesty burgundzkich producentów doprowadziły do zaprzestania stosowania nomenklatury zarezerwowanej dla win Burgundii. Zainteresowanie szczepem pozostało jednak aż do dzisiaj i nic nie wskazuje na to, aby producenci kalifornijscy zrezygnowali z tej odmiany. Przejawia się to także w nazewnictwie win nawiązującym bezpośrednio do tego szczepu. Wina z przeważającym udziałem Chardonnay obecne są w każdej znaczącej marce win tego regionu.

 

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca