wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Chardonnay – główny szczep Burgundii

Jak wspomniano – rodzimym miejscem uprawy Chardonnay jest Burgundia, a zwłaszcza Chablis. Uważa się nawet, że Chablis z Chardonnay jest synonimem białego wina i najszlachetniejszą symbiozą regionu i szczepu. Winogrona Chardonnay znajdują w Chablis najlepsze warunki do rozwoju, jakich nie sposób powtórzyć pod żadną inną szerokością geograficzną. Wyjątkowości nadaje głównie kombinacja warunków klimatycznych, ilości opadów, gleby, terenu, czyli terroir, gdzie najistotniejszą rolę odgrywa chłodny klimat oraz gleba (wapienne iły). Z tego względu wśród cech Chardonnay wymienia się tak często aromaty mineralne, stosunkowo niską zawartość ekstraktu i wysoką zawartość kwasu (zwłaszcza po upływie dekady życia wina). Odmiana ta uprawiana w Chablis daje ponadto wina surowe w charakterze, mocne, okrągłe, długie i wytrawne.

Z Chardonnay na terenie Burgundii wytwarza się również niepowtarzalne białe wina powstałe w okręgu Côte d'Or (tzw. Złote Zbocze z dwoma słynnymi podokręgami Côte de Nuits na północy i Côte de Beaune na południu) i Côte Chalonnaise. Temu ostatniemu okręgowi zawdzięczamy klasyczne białe Burgundy. Gwarantem wysokiej jakości i wykorzystania tego, co w Chardonnay najlepsze są wioski-gminy takie jak: Rully (z nieocenionymi wg Roberta Parkera Chateau de Rully od Antonin Rodeta) i Montagny.

W obu przypadkach kontakt z winem przywodzi najlepsze skojarzenia Chardonnay: jabłka, miód, akacje, gruszka, migdały, a nawet melon, brzoskwinie, ananas. Zapach ziemi, minerałów i grzybów to już zasługa osadowych skał wapiennych – najbogatszego dla Chardonnay podłoża. Dla wzbogacenia tych wszystkich walorów Chardonnay, winogrono fermentuje w zbiornikach dębowych, a leżakuje i dojrzewa w małych beczkach dębowych, dzięki czemu powstałe wino jest pełniejsze i trwalsze, a wśród aromatów można wyczuć dodatkowo masło, przypiekane drewno, dym, wanilię.

 

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca