wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Cabernet Sauvignon – najsłynniejsza na świecie odmiana czerwonych winogron

Cabernet Sauvignon to najszlachetniejsza i najsłynniejsza na świecie odmiana czerwonych winogron. Ze względu na liczebność i areał występowania w winnicach całego świata porównywana jest do odmiany białej – Chardonnnay. Ma wysokie zdolności adaptacyjne do prawie każdego klimatu; jedynym ograniczeniem jest zbyt niska temperatura. Ale główny okręg, dzięki któremu jest znana to Medoc należący do Bordeaux – regionu słynącego z długowiecznych i szlachetnych czerwonych win, które właściwości te zawdzięczają właśnie winorośli.

cabernetsau

Powszechnie wśród cech Cabernet Sauvignon wymienia się: aromat czarnej porzeczki, jeżyny, śliwki, senesu, drzewa cedrowego, nuta warzywna (przy młodym winie), wysoka garbnikowość i kwasowość, nuta taninowa. Z uwagi na częste kompozycje – zależnie od miejsca produkcji - wina z udziałem Cabernet Sauvignon – to wina bogate, pełne siły, pełne ekstraktu, zdecydowane, mocne.

 

powrot


Cabernet Sauvignon w Bordeaux

Cabernet Sauvignon jest obecny w niemal wszystkich czerwonych winach Bordeaux. Szczep ten jest dominującą odmianą po łagodniejszej klimatycznie stronie Żyrondy, czyli tzw. lewym brzegu. W podokręgach Haut-Médoc, Graves, Pessac-Leognan na żwirowej glebie osiągają swą pełnię późno dojrzewające najszlachetniejsze winogrona. Jeśli jeszcze wymienić główne gminy Haut- Médoc: Saint-Estephe, Pauillac, St-Julien, Margaux to wówczas wybór winorośli i powstałe wina układają się w niezwykle jasną i oczywistą mozaikę. Z tych gmin pochodzą przecież słynne Chateau Lafite Rothschild, Chateau Latour, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Canuet, Chateau Margaux, La Croix Bonis. I to właśnie Cabernet Sauvignon nadaje im tej wyjątkowości, jedwabistości i wysoki potencjał starzenia. Dla tych wielkich win Bordeaux nie oszczędza się ponadto takich zwrotów jak: aksamitne, jedwabiste, gładkie o doskonałej równowadze i bukiecie tabaki, drzewa sandałowego, skóry, ściółki leśnej z nutą dymu i mokrego drewna. Średnim wiekiem niezbędnym do rozwinięcia tych intrygujących win jest 15-20 lat. To wszystko sprawia, że wina te (Chateau Lafite Rothschild, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Latour, Chateau Margaux), dzięki szlachetnej winorośli zaliczane są do najwyższej klasy jakości – 1-er Cru Classe.

 

powrot


Cabernet Sauvignon w winnicach Nowego Świata

Na podstawie wymienionych tu informacji można by sądzić, że Cabernet Sauvignon daje niezapomniane wina wyłącznie w Bordeaux. Czy zatem po tych hymnach pochwalnych na cześć bordoskiego Cabernet Sauvignon można odkryć w tej odmianie coś ekscytującego i nowego w innych regionach winiarskich? Otóż można. Jak wspomniano odmiana ta świetnie adaptuje się w innych regionach winiarskich świata, jeśli tylko zapewniony zostanie stosunkowo łagodny umiarkowany klimat. Takie warunki atmosferyczne stwarza przecież Nowy Świat – niezwykle wdzięczny adaptator bordoskich odmian winorośli.

Degustując np. chilijskie Cabernet Sauvignon nierzadko trudno się oprzeć wrażeniu, że na mapie Nowego Świata to właśnie Chile jest ojcem tej winorośli. Uprawa Cabernet Sauvignon na tym terenie od lat wzrasta (pod koniec lat 90. szczep ten całkowicie wyparł regionalną odmianę Pais) – zapewne dzięki szczególnym walorom klimatu. Optymalnym regionem dla rozwoju tej winorośli jest Aconcagua – otwarta, szeroka dolina znajdująca się w głębi lądu, którą łagodzą chłodne wiatry wiejące od strony bezludnych Andów na wschodzie w kierunku oceanu na zachodzie. Powstałe tu perfekcyjnie wytrawne wina ze 100% udziałem tej winorośli znajdują coraz szersze grono miłośników znawców win.

Cabernet Sauvignon z chilijskich winnic daje – w połączeniu z unikalnym procesem winifikacji i dojrzewaniem w beczkach z francuskiego dębu – wina o aromacie truskawek, porzeczek, toffi, jagody, śliwki, czekolady, a nawet z nutami skóry, tabaki. Stały wzrost eksportu win chilijskich do krajów europejskich ma ciekawe przełożenie na udział w sukcesach chilijskiego winiarstwa enologów z Europy, a w szczególności z Francji – ojczyzny szczepu Cabernet Sauvignon. Od kilku lat coraz częściej inwestuje się w nowe winnice Chile upatrując w nich przyszłości światowego winiarstwa. Np. przywoływane tu Chateau Lafite Rothschild jest właścicielem winnicy Los Vascos, z kolei Paul Pontallier z Chateau Margaux współpracuje z Viña Aquitania, a Michel Rolland – główny konsultant w firmie Dourthe Freres (z nieocenionym Chateau de La Tour Reserve) jest doradcą w Casa Lapostolle – jednym z najpoważniejszych partnerów eksportowych w Chile. Koneksje winiarstwa francuskiego i chilijskiego choćby na takim szczeblu niewątpliwie skłaniają do formułowania optymistycznych prognoz, jeśli chodzi o uprawę bordoskiego szczepu Cabernet Sauvignon w Chile.

Przy okazji win chilijskich produkowanych z Cabernet Sauvignon przywołuje się ponadto zbawienne walory tamtejszego klimatu dla wyjątkowo wysokiej zawartości związków zw. flawonoidami. Ich obecność w skórce winogron świadczy o wysokim poziomie resweratrolu – składnika korzystnie wpływającego na serce i układ krwionośny. Zalety zapachowe i smakowe tych win w symbiozie z ich wartością zdrowotną, tworzą więc nową jakość zachęcającą do ich degustacji.

Bogactwo Cabernet Sauvignon z Nowego Świata nie kończy się na chilijskich trunkach. Z intrygujących cabernetów słynie przecież Maipú w Argentynie. Powstające tam wina to prawdziwe perełki winiarstwa Ameryki Południowej. Uprawiane tam szczepy dają wina bogate, pełne, o wyważonej strukturze, a odmianie Cabernet Sauvignon zawdzięczają intensywne, dojrzałe aromaty czarnej porzeczki oraz dodające charakteru nuty wanilii, olejku cedrowego, przypraw korzennych, dębu.

Oddzielne miejsce zajmują wina australijskie, które słyną z osobliwych kupaży odmianowych. Warto o nich wspomnieć dlatego, że Australia jak żaden inny kraj winiarski Nowego Świata bardzo wyraźnie podkreśla swoją odrębność i duże zasługi w dziedzinie winiarstwa, a po drugie – ze względu na mieszanki odmianowe. Wina australijskie z udziałem Cabernet Sauvignon wnoszą – oprócz silnej rozłożystej owocowości – posmak przypraw nadających odrębności i niepowtarzalności. Sukcesy jednoodmianowych win zachęciły australijskich enologów do tworzenia mieszanek szczepowych. Ich połączenia – Shiraz i Cabernet Sauvignon, Cabernet i Merlot – znajdują coraz więcej zwolenników, odkrywając nowe możliwości i sposoby zaznaczania swojej tożsamości.

Również przeżywające rozkwit winiarstwo Kalifornii proponuje ciekawe Cabernet Sauvignon z klasycznym aromatem czarnej porzeczki, wiśni, jagód ze specyficznym nowatorskim posmakiem kakao, czekolady, a nawet oliwek. Panujący tam chłodny klimat przy wybrzeżu Oceanu Spokojnego i duże nasłonecznienie pozwala gronom osiągnąć pełnię dojrzałości i cieszyć aromatem i smakiem przez kilka lat.

 

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca