wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Szczep a zawartość antyoksydantów

Wykazano, iż zawartość resweratrolu zależy od klimatu i odmiany szczepu. Można przeprowadzić pewien rys topograficzny poziomu resweratrolu. Szczególnie wysoki poziom obserwujemy we francuskich winach, pochodzących z licznie reprezentowanych w ofercie firmy Partner Center regionów - Bordeaux i Burgundii (sprzyja temu stosunkowo chłodny i wilgotny klimat). Najwyższą zawartość resweratrolu (średnio 4,39 mg/litr) odkryto w odmianie Pinot Noir, którą wszyscy degustatorzy kojarzą niezmiennie z urzekającym i długo utrzymującym się aromatem, określanym na rozmaite sposoby jako aromat dymu, drewna, fiołków, ściółki leśnej. Wystarczy przytoczyć tu bukiet doskonałego Chateau de Mercey (A.C. Bourgogne Hautes Cotes de Beaune) czy niezapomniane Chateau de Rully (A.C. Rully) i Clos Vougeot Grand Cru (A.C. Clos Vougeot) skomponowane w 100% z Pinot Noir, dlatego tak intensywne w zapachowych doznaniach przywołujących woń owoców, lasu, drewna dębu i pieczonego chleba.
Beaujolais, będące co prawda częścią regionu Burgundia, to poniekąd oddzielny rozdział ze względu na optymalne – nie spotykane we wcześniejszych winach - połączenie odmian Pinot Noir oraz Gamay. Ciemna barwa i intensywny smak Beaujolais Villages (A.C. Beaujolais Villages) to wynik długotrwałego dojrzewania wina (6-7 lat), aby wydobyć siłę tanin tak docenianą przez koneserów oraz wysoką zawartość oddziałującego korzystnie na serce resweratrolu.
Region Bordeaux – przywołujący zawsze skojarzenia win wysokiej klasy – jest ojczyzną wina produkowanego z odmian Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. W ofercie firmy Partner Center te szczepowe kompozycje reprezentuje ponad 20 win. Wysoki poziom zbawiennego resweratrolu (ca. 3,89 mg/l) w fascynującym Chateau Margaux (1-er Grand Cru Classe, A.C. Margaux), Saint Emilion (A.C. Saint Emilion), szlachetnych Chateau Lafite Rotschild (1-er Grand Cru Classe, A.C. Pauillac) czy Chateau Mouton Rotschild (1-er Grand Cru Classe, A.C. Pauillac), otrzymuje się dzięki tradycyjnym metodom produkcji, co gwarantuje maksymalną ekstrakcję skórek i „spokojne” leżakowanie wina, zanim wydobędzie swą siłę. Zalety zapachowe i smakowe tych win w symbiozie z ich wartością zdrowotną, tworzą nową jakość zachęcającą do degustacji tych win.
Współcześnie w świetle badań dotyczących związku między trybem życia i spożyciem wina, a wskaźnikiem umieralności, znamienna zdaje się być teoria o nieocenionym wpływie tego, jak się odżywiamy, jaki prowadzimy tryb życia. W związku z tym, aż nadto powinniśmy być świadomi, iż życie nie jest grą liczbową z wylosowanym numerkiem, określającym jego jakość i długość. Nasza świadomość, że życie jest darem, w który inwestujemy każdego dnia, podczas każdego posiłku i każdej degustacji wina oraz to, jak tę świadomość wykorzystamy i jakiego dokonamy wyboru, procentować będzie naszą zdrową kondycją i dobrym samopoczuciem.

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca