wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Wino przed podaniem powinno się uspokoić, dlatego nie należy podawać butelek, które odbyły długą podróż. Ważna jest też kolejność serwowania. Podajemy wina białe przed czerwonymi, młodsze i jaśniejsze przed starszymi, lekkie przed masywnymi, wytrawne przed słodkimi. Zawsze dobre wino przyćmi gorsze, podane przed nim.

Jednym z najważniejszych czynników jest temperatura serwowanego wina. Odpowiednia uwypukli i podkreśli jego walory zapachowe i smakowe. Podając wino o odpowiedniej temperaturze możemy polepszyć smak i aromat gorszego wina jak i odwrotnie, pogorszyć wrażenia serwując bardzo dobre wino zbyt ciepłe lub za zimne.

Białe wina podajemy na ogół w temperaturze 10-14 ºC, im słodsze, tym bardziej powinno być schłodzone. Na ogół do dobrego schłodzenia wystarczy umieścić butelkę na godzinę w lodówce lub w wiaderku z lodem i wodą / mieszanka lodu i wody jest skuteczniejsza niż sam lód. Silne schłodzenie może znacznie poprawić smak białych win stołowych. Jednak dobre, złożone białe wina mogą tracić swoje walory w zbyt niskiej temperaturze.

Wina czerwone powinny być podawane w temperaturze pokojowej 16 – 18ºC, nigdy nie przekraczającej 19ºC. Musimy pamiętać, że temperatura we współczesnych mieszkaniach jest często wyższa. Wino przed podaniem należy wtedy delikatnie schłodzić, przez 20 – 30 minut w lodówce. Wino przechowywane w piwnicy należy z kolei delikatnie ogrzać, zanurzając karafkę w ciepłej, nie gorącej wodzie.

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca