wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

etykiety winiarskiekliknijpowieksz

7. Autochtoniczne adnotacje precyzujące czas dojrzewania, zawartość cukru lub podwyższoną jakość.

A. wina francuskie – posiadają dodatkową klasyfikację jakościową „Cru”, różniąca się modelem w zależności od regionu.
- Grand Cru określenie z Alzacji identyfikujące winnice najlepszej jakości wystawy, składu gleby, mikroklimatu etc.
- Grand Cru i „Premier Cru” (1-er Cru) Kieljan klasyfikacja dla wina najwyższych jakościowo („Premier Cru” (1-er Cru), jest niższą klasyfikacją niż „Grand Cru”).
- szczegółowa klasyfikacja Grand Cru, stopniująca jakość od „1-er Grand Cru” do „5-eme Grand Cru” obowiązuje w Burgundii

B. wina włoskie – opatrzone są dodatkową wskazówką informującą o ich wyższej jakości lub doprecyzowującą miejsce pochodzenia w obrębie apelacji

- Classico – oznacza pochodzenie gron i wina z najważniejszej z historycznego punktu widzenia części terytorialnej danej apelacji. Adnotacje można generalnie traktować jako synonim wyższych standardów dla jakości gron lub parametrów wina.
- Riserva – oznacza wina, które było przechowywane w beczkach, przed dopuszczeniem do obrotu dłużej niż wino bez takiej adnotacji w danym regionie. Didaskalia można generalnie traktować jako synonim wyższych standardów dla jakości gron lub parametrów wina.
- Superiore – oznacza kompleksowe wyższe wymagania jakościowe stawiane gronom jak i samemu winu, jako produktowi gotowemu.

C. wina niemieckie – często mają dodatkową informacją wskazującą na stopień naturalnej zawartości cukrów i kwasów, uzależnionych od stanu fizjologicznego gron lub momentu ich zbiorów. Ranking poczynając od najniższej zawartości cukru: Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese (BA), Eiswein, Trockenbeerenauslese (TBA)

D. wina hiszpańskie – używana jest adnotacja, wskazująca na czas dojrzewania przed wypuszczeniem na rynek, ale jednocześnie podniesienie minimalnych wymagań dotyczących jakości gron i wina:

- joven – wina młode, które nie poddaje się procesowi dojrzewania i powinny zostać wypite w ciągu roku lub co najwyżej dwóch lat od daty produkcji
- roble – wino krótko starzone w beczka, najczęściej nie dłużej niż 4 miesiące
- crianza – wino starzone co najmniej przez 12 miesięcy w beczkach dębowych i przechowywane przez kolejny rok w butelkach
-reserva - wino starzone co najmniej przez 12 miesięcy w beczkach dębowych i przechowywane przez kolejne dwa lata w butelkach
- gran reserva - wino starzone co najmniej przez 24 miesięcy w beczkach dębowych i przechowywane przez kolejne trzy lata w butelkach

8. Zawartość alkoholu
9. Pojemność butelki

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca