wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Choć pierwsze krzewy winorośli posadzono w Nowej Zelandii w 1816 roku, do lat 80 ubiegłego wieku mało kto słyszał o winach z tego kraju. Aż nagle tutejsi producenci, przez kilka lat z rzędu, zaczęli zdobywać najwyższe laury na międzynarodowych konkursach winiarskich… Leżąca na dwóch wyspach, Północnej i Południowej, Nowa Zelandia ma doskonałe warunki do uprawy winorośli oraz produkcji wysokiej jakości win. Głównie jednak za sprawą Sauvignon Blanc, który odnalazł tutaj swoją ziemię obiecaną, kraj ten dołączył do światowego grona winiarskich gwiazd. Nowozelandzki mikroklimat - dobre nasłonecznienie, odpowiednio niskie temperatury i spora ilość opadów - służy temu szczepowi wyjątkowo. Nic więc dziwnego, że produkowane z niego wina robią furorę wśród koneserów na całym świecie. Mówią Nowa Zelandia, myślą Sauvignon Blanc… Wśród uprawianych tutaj szczepów czerwonych podobną rolę zaczyna powoli odgrywać Pinot Noir, stając się drugim symbolem nowozelandzkiego winiarstwa. Rośnie również znaczenie Chardonnay. Nowoczesne metody winifikacji pozwalają uzyskiwać z niego zarówno lekkie, orzeźwiające wina, jak i pełne, złożone, w stylu przypominającym burgundzki.

Marlborough

Central Otago

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca