wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Hiszpania jest jednym z najwydajniejszych regionów winiarskich, choć potencjał powierzchni upraw winorośli jest o wiele wyższy (Hiszpania zajmuje I miejsce na świecie, jeśli chodzi o areał do uprawy winorośli). Cały teren Półwyspu Iberyjskiego jest gorący, suchy, górzysty; z tego właśnie względu warunki do uprawiania winorośli są tak sprzyjające. Najważniejsze regiony to: Roja, Nawarra, Ribera del Duero, Rueda, Jumilla, Penedes, Valdepenas. Pierwsze nowoczesne bodegi (hiszp. bodega – piwnica z winem) w regionie Rioja powstały pod koniec XIX wieku. Winnice zajmują tu około 45 000 hektarów na północy Hiszpanii. Region dzieli się na trzy okręgi: chłodniejsze Rioja Alavesa i Rioja Alta oraz cieplejszy Rioja Baja. Klimat charakterystyczny dla tego regionu to gorące lato (ale nie upalne), łagodne zimy. Przeważająca większość produkcji winnej w Rioja to wina czerwone (75% produkcji) wytwarzane z podstawowej w tym regionie odmiany Tempranillo porównywanej ze szlachetnym szczepem francuskim Pinot Noir z Burgundii.

Penedès

Rioja

Cigales

Valencia

Carinena

Ribera del Duero

Utiel Requena

La Mancha

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca