wino zrodzone z pasji

partner center to 3 dekady pasji i doświadczenia

o nas

 

Naukowcy mówią wprost: „Zbyt często spożywanie przetworzonych produktów i brak ruchu prowadzą do wielu chorób cywilizacyjnych”. Zmiana diety i przyzwyczajeń nie jest jedynie chwilowym trendem, lecz długofalowym planem mającym na celu ochronę planety, nas samych oraz przyszłych pokoleń.

Nie ma branży, której nie dotyczyłby apel o rozsądek. Zarówno przemysł, jak i produkcja tekstyliów oraz żywności przez lata nadmiernie eksploatowały naturalne zasoby ziemi, aż dotarliśmy do punktu kryzysowego, gdy te źródła masowo pustoszeją. Można by skonstatować, że jeśli nie pracujemy w żadnej z tych dziedzin, to problem nas nie dotyczy, ale nic bardziej mylnego. Przeciętny mieszkaniec Ziemi także może przyczynić się do poprawy stanu przyrody w bardzo prosty sposób – poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Jedna, dwie, trzy osoby, aż w końcu setki, tysiące czy miliony zdecydowanie mają wpływ. Małymi kroczkami dotarliśmy również do momentu, w którym także branża alkoholowa zaczęła odchodzić od produkcji fabrycznej na rzecz zrównoważonych praktyk. Dotyczy to chociażby win ecoGaia. Winiarze, jak wszyscy inni, stanęli przed wyborem, czy stosować nowoczesne udogodnienia, zapewniające wysoką wydajność upraw, czy pozostać przy tradycyjnych metodach, które są trudniejsze, znacznie bardziej pracochłonne i wymagają nieustannej obserwacji winnicy oraz zachodzących w niej zjawisk. Uprawa biologiczna, ekologiczna i organiczna to swego rodzaju filozofia, której podstawowym założeniem jest szacunek dla naturalnej równowagi środowiska, które wraz z całym swoim bogactwem będzie stanowiło naszą spuściznę dla przyszłych pokoleń. A zainteresowanie winami ekologicznymi systematycznie rośnie. Na najważniejszych na świecie targach certyfikowanych produktów ekologicznych, BioFach, które co roku odbywają się w Norymberdze, już kilka lat temu otwarto nową halę win, gdzie prezentują się winiarze z krajów o największym dorobku w produkcji win ekologicznych (Włochy, Francja i Hiszpania). Na polskim rynku również mamy do dyspozycji wina powstałe z klasycznych szczepów i przy użyciu naturalnych metod produkcji – ze wspomnianej serii ecoGaia. Jest to białe wytrawne wino Verdejo oraz czerwone wytrawne Tempranillo. I choć pierwsze, co przychodzi na myśl, to że ogromny nakład pracy równa się wyższa cena produktu, to w rzeczywistości tak nie jest. A takie drobne, codzienne wybory mają nieoceniony wpływ na przyszłość naszej planety.

powrot

nasze smaki

 

wina najwyższej klasy

 

cudzy
kanał sprzedaży

horeca